Imbir jest produktem, który w kuchni wielu stosuje niezwykle często, przede wszystkim ze względu na to, że nadaje ona potrawom niezwykle unikalnego smaku, który jest w stanie zaspokoić kubki smakowe nawet najbardziej wytrawnych smakoszy. Można go kupić w formie korzenia lub jako przyprawę. Oprócz tego, że daje dobry smak, mało kto wie, że ma on niezwykłe właściwości zdrowotne działając między innymi antybakteryjnie, przeciwwirusowo, a także przeciwutleniająco.
Imbir i jego działanie:
- Mdłości u kobiet w ciąży
Imbir jest bezpieczny i skuteczny do stosowania przez kobiety w ciąży, które walczą z porannymi mdłościami i wymiotami.
- Przeciwzapalnie i przeciwbólowo
Działa podobnie jak leki przeciwbólowe, zmniejszając uczucie bólu wywołanego różnego rodzaju schorzeniami. Co więcej, wykazuje także silne działanie przeciwzapalne.
- Obniżanie poziomu cukru we krwi
Zażywanie imbiru obniża poziom cukru we krwi. Przy przyjmowaniu 2 gramów badania pokazują, że na czczo poziom ten wynosił aż o 12% mniej.
- Zwalczanie komórek macierzystych raka
Oprócz tego, że działa on jak antyoksydant, to ma także właściwości przeciwrakowe, dzięki zawartemu w nim gingerolowi – aktywnemu składnikowi olejków eterycznych. Według przeprowadzonych badań, imbir zarówno zabija komórki rakowe, jak również i obniża ich odporność w przypadku stosowania chemioterapii.
- Na przeziębienie
Zamiast antybiotyku imbir jest doskonały na przeziębienie i katar, w tym również i na chore zatoki. Dzięki zawartym w nim związkom chemicznym, podnoszą one odporność organizmu, a także szybciej walczą z chorobą. Imbir rozgrzewa, co sprawia, że w przypadku gorączki organizm się poci i szybciej zwalcza chorobę.
- Na refluks przełyku
Osoby chorujące na refluks przełyku poprzez stosowanie imbiru mogą zdecydowanie łatwiej przechodzić skutki tej choroby. Co więcej, imbir jest bardzo dobry na leczenie wrzodów żołądka.
- Na odchudzanie
I na koniec bardzo dobra informacja dla tych wszystkich, którzy chcą zrzucić kilka zbędnych kilogramów. Imbir z ciepłą wodą pozwala po wypiciu takiej szklanki dłużej czuć nasycenie, co sprawia, że nie mamy chęci zajadać między posiłkami. Co więcej, imbir ułatwia trawienie tłuszczu uruchamiając proces termogenezy.
Jak więc widać, właściwości imbiru są nieocenione. Najlepiej jest kupić świeży korzeń, w którym to zawarte są najcenniejsze właściwości. Można go używać tak naprawdę do wszystkiego, zarówno do dań mięsnych, jak również i deserowych.