Codziennie spożycie owoce, warzywa i produktów pełnoziarniste mogą zmniejszyć ryzyko cukrzycy

Eksperci twierdzą, że nawet niewielki wzrost zawartości owoców, warzyw i produktów pełnoziarnistych w diecie może zmniejszyć ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2.

  • Badania pokazują, że niewielki wzrost ilości owoców, warzyw i produktów pełnoziarnistych może zmniejszyć ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2.
  • Odkrycia te nie są zaskakujące, ale są bardziej pewne pod względem naukowym, ponieważ badacze wykorzystali biomarkery krwi zamiast kwestionariuszy.
  • Dietetycy zalecają spożywanie tych produktów, a także ograniczają spożycie przetworzonych, słodkich produktów, które mogą powodować nagłe skoki poziomu cukru we krwi.

Dwa nowe badania dostarczają dalszych dowodów na to, że zdrowa dieta – obejmująca owoce, warzywa i produkty pełnoziarniste – może pomóc zmniejszyć ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2.

Jedno badanie dotyczące spożycia pełnego ziarna zostało przeprowadzone przez naukowców w Stanach Zjednoczonych. Autorem drugiego badania, w którym przeanalizowano owoce i warzywa, jest zespół europejskich naukowców.

Oba badania wykazały, że nawet niewielki wzrost spożycia zdrowszej żywności był związany z niższym ryzykiem rozwoju cukrzycy typu 2. Wystarczy nawet tak mała zmiana, jak spożywanie jednej lub więcej porcji pełnoziarnistych płatków śniadaniowych dziennie lub nieznaczne zwiększenie spożycia owoców i warzyw.

Badanie wykazało, że ci, którzy spożywali dwie lub więcej porcji płatków owsianych tygodniowo, mieli o 21% mniejsze ryzyko cukrzyy niż ci, którzy spożywali mniej niż jedną porcję tygodniowo. Ponieważ naukowcy przeprowadzili analizę na podstawie biomarkerów we krwi, a nie kwestionariusza żywieniowego, dane są bardziej wiarygodne, według jednego z autorów badania.

Poprzednie badania były ograniczone, ponieważ opierały się wyłącznie na subiektywnej ocenie badanych, więc różne badania dały różne wyniki i brakowało pewności co do związku między spożywaniem owoców i warzyw a zmniejszaniu ryzyka cukrzycy profilaktyce cukrzycy.

Pewność wyników pomaga podeprzeć poradę, którą prawdopodobnie usłyszysz od każdego lekarza lub dietetyka: najlepiej trzymać się naturalnej żywności i unikać produktów przetworzonych. Chociaż analityczny charakter badań dostarczył dokładniejszych wyników niż zwykły kwestionariusz, wyniki nie są tak dużym zaskoczeniem dla ekspertów.

Słyszymy regularnie że pokarmy bogate w błonnik , takie jak owoce, warzywa, produkty pełnoziarniste, otręby i ogólnie żywność, której trawienie zajmuje więcej czasu, nie powodują zbyt dużych skoków poziomu cukru w naszym organizmie.

Wiemy, że przetworzona żywność, taka jak frytki, wyroby z białej mąki, biały ryż i słodkie płatki zbożowe – czyli rzeczy, które niepotrzebnie jemy każdego dnia – powodują niestety znaczny wzrost poziomu cukru we krwi, co z czasem może prowadzić do cukrzycy. Oba badania potwierdzają odkrycia, że ​​nawet niewielka ilość pełnoziarnistych, owoców i warzyw może pomóc w zapobieganiu cukrzycy typu 2.

Może to być trudne dla kogoś, kto mieszka w okolicy, w której nie ma możliwości wyboru wysokiej jakości żywności. To samo dotyczy rodzin o niższych dochodach, których może nie stać na droższe produkty.

Ale skorygowanie złej diety może być również trudne, nawet dla osoby o wyższych dochodach, która mieszka w pobliżu sklepów z działami dedykowanymi zdrowej żywności.

Można by pomyśleć, że byłaby to najłatwiejsza rekomendacja do prewencji cukrzycy i wystarczy że ludzie zaczną jeść dodatkowe jabłko dziennie. Jednakże to może nie być takie oczywiste. W końcu wiele osób ma swoje ulubione potrawy i obawia się spróbować czegoś nowego. Warzywa mogą być najtrudniejsze do polubienia.

Sprawę komplikuje fakt, że wiele produktów, które są reklamowane jako zdrowe, jest często niepotrzebnie przetwarzanych, co powoduje wzrost indeksu glikemicznego (indeks glikemiczny wskazuje w jak dużym stopniu dane jedzenie zwiększa poziom cukru we krwi)

Należy podkreślić , że wiele produktów zbożowych jest reklamowanych jako produkty pełnoziarniste, co niekoniecznie oznacza, że ​​są to faktycznie całkowicie razowe produkty. Produkty te zazwyczaj obejmują mąki mieszane, których głównym składnikiem jest rafinowana biała mąka, a dodatek mąki pełnoziarnistej jest raczej symboliczny.

Aby zacząć iść w zdrowszym kierunku, zacznij od posiłku wysokobiałkowego na śniadanie, takiego jak jajka, jogurt grecki z owocami. Nie zapomnij również o solidnej porcji warzyw.

Oczywiście samo jedzenie produktów z pełnych ziaren, owoców i warzyw nie zmniejsza automatycznie ryzyka cukrzycy typu 2 do 0. Rozwijanie zdrowego stylu życia i ograniczanie fast foodów, napojów słodzonych cukrem, a także próba podjęcia aktywności fizycznej, jest również częścią prac nad profilaktyką cukrzycy typu 2.

Dodaj swój komentarz. Wymagane pola są oznaczone gwiazdką*