Każdy z nas doskonale wie, jak wiele cukry mogą złego zrobić dla naszego organizmu. Oprócz negatywnych właściwości dla naszego zdrowia, to właśnie cukry w dużej mierze przyczyniają się do tego, jak wyglądamy. Niestety, większość z nas ma problem z tym, by móc wyeliminować je z naszej diety. Mały batonik po śniadaniu, tabliczka czekolady w sytuacjach stresowych, ciasteczka na deser. Któż tego nie lubi? Niestety cukier nie jest naszym przyjacielem, a wrogiem i im mniej go w naszej diecie, tym lepiej.
W ostatnich czasach bardzo popularna stała się dieta bezcukrowa. Polega ona na tym, że eliminujemy z diety cukier prosty, stawiając na posiłki zdrowe, odpowiednio zbilansowane i pozbawione tego, co nas niszczy i co wpływa znacząco na nasz wygląd. Trzeba jednak tutaj zaznaczyć, iż sam cukier w czystej postaci to jedno – zjadamy go zdecydowanie mniej niż dawniej. Występuje on jednak również i w żywności przetworzonej, której u nas dużo za dużo. Jeśli chcemy wyeliminować cukier z diety, musimy powiedzieć dość słodyczom, cukrowi w białej postaci, ale również i żywności, która ten cukier w swoim składzie ma.
Odchudzanie – jak to zrobić?
Bardzo często najtrudniej jest zacząć. Nie mamy motywacji, nie wiemy co zrobić, na jakie jedzenie postawić. Odchudzanie wielu z nas kojarzy się z głodówką, z ciągłym uczuciem bólu w żołądku, rezygnowaniem z wszystkiego! Prawda jest jednak taka, że nie tak powinna wyglądać dieta, bo ona właśnie jest sposobem pełnowartościowego odżywiania się i dostarczania do organizmu tego, co niezbędne i zdrowe. Dieta bezcukrowa polega na odpowiednim jedzeniu pięciu, zbilansowanych posiłków, ale z całkowitym wyeliminowaniem cukru, zarówno w czystej postaci, jak również i dodawanej do jedzenia gotowego, który to znajdziemy w jogurtach, w płatkach, w sosach, dżemach, napojach i innych, tak często spożywanych przez nas nieświadomie produktach.
Cukier, cukier, cukier – wszędzie go pełno
Jak wynika z danych Głównego Urzędu Statystycznego, w 2016 roku miesięczne, przeciętne spożycie cukru na osobę wynosi 1, 78 kilograma, co w skali roku daje nam blisko 20 kg ,,trucizny”. Oprócz nadwyżki w kilogramach, cukry nie mają w sobie niczego, co mogłoby wpływać pozytywnie dla naszego organizmu. Bo nawet, jeśli mamy chwilowy przypływ przyjemności, to po chwili on i tak mija. Jeśli pozbędziemy się tego cukru z diety, wówczas automatycznie będziemy lepiej się czuć, zyskamy więcej energii, będziemy mniej ospali i osłabieni, a do tego kilogramy zaczną spadać w dół, jak szalone. Eliminując cukry, można całkowicie postawić na odchudzanie bez diety, bowiem jedząc inne, pełnowartościowe posiłki, nie trzeba ograniczać się w jedzeniu, rezygnować z różnorodnych posiłków, bo tak naprawdę głównym winowajcą wszystkiego jest właśnie ten straszny cukier.
Co można jeść na diecie bezcukrowej?
Tak naprawdę wszystko, co nie zawiera w swoim składzie cukru prostego. Sam biały cukier to jedno – wielu z nas potrafi z niego zrezygnować. Często też myśląc o diecie bezcukrowej, rezygnujemy także z wszelkich słodyczy, ciast i ciasteczek. I dobrze! Niestety, w większości przypadków zapominamy również o tym, że w innych produktach ten cukier też się znajduje. Należy więc zacząć czytać etykiety. Jeśli pojawia się na produkcie w składzie cukier biały, brązowy, melasa, czy syrop glukozowo – fruktozowy, należy jak najszybciej odłożyć taki produkt na półkę. Węglowodany są bardzo ważne, bo one dają nam energię, ale te złożone, a znajdziemy je między innymi w gruboziarnistych kaszach, w pieczywie pełnoziarnistym, w warzywach, jak również i w nasionach roślin strączkowych. Jedynie cukry proste możemy dostarczać do organizmu w postaci owoców, bo w nich ten cukier się znajduje. Jemy je w odpowiednich proporcjach i nie spożywamy po godzinie 16.00. Jeśli zadajesz więc sobie pytanie co jeść jeśli w grę wchodzi odchudzanie i zmiana nawyków, to wszystko w odpowiednim ilościach z wyeliminowaniem cukrów prostych!
Do czego może przyczynić się dieta cukrowa?
Pierwsze o czym pomyślimy to nadwaga. Prawdą jest, że cukier wpływa znacząco na to, jak wyglądamy, dlatego też jeśli zależy nam na odpowiedniej figurze, powinniśmy zadbać o to, by tego cukru w diecie nie było. Sam cukier jednak to nie tylko wygląd, ale również większe ryzyko wystąpienia próchnicy zębów, cukrzycy, miażdżycy, jak również i chorób układu krążenia. To również złe samopoczucie, osłabienie organizmu, niechęć do wszystkiego.
Podsumowanie:
Im mniej w naszej diecie cukru – tym lepiej. I bez względu na to, czy chodzi o odchudzanie do wakacji, czy zmiana stylu życia przez cały rok, cukier powinniśmy traktować, jako swoja wroga, a w żadnym wypadku nie jako przyjaciela. I choć często wydaje nam się, że mały batonik może dać nam tak wiele przyjemności, prawda jest taka, że jest to przyjemność tylko na tę chwilę. Zadajmy sobie wiec pytanie – czy warto? Może w chwili, gdy czujemy słabość, mamy na coś ochotę lub zwyczajnie jesteśmy głodni między posiłkami, warto postawić na zdrowe przekąski, takie jak na przykład orzechy, warzywa lub inne tego typu dodatki?