Każdy z nas doskonale wie, jak wiele cukry mogą złego zrobić dla naszego organizmu. Oprócz negatywnych właściwości dla naszego zdrowia, to właśnie cukry w dużej mierze przyczyniają się do tego, jak wyglądamy. Niestety, większość z nas ma problem z tym, by móc wyeliminować je z naszej diety. Mały batonik po śniadaniu, tabliczka czekolady w sytuacjach stresowych, ciasteczka na deser. Któż tego nie lubi? Niestety cukier nie jest naszym przyjacielem, a wrogiem i im mniej go w naszej diecie, tym lepiej.

W ostatnich czasach bardzo popularna stała się dieta bezcukrowa. Polega ona na tym, że eliminujemy z diety cukier prosty, stawiając na posiłki zdrowe, odpowiednio zbilansowane i pozbawione tego, co nas niszczy i co wpływa znacząco na nasz wygląd. Trzeba jednak tutaj zaznaczyć, iż sam cukier w czystej postaci to jedno – zjadamy go zdecydowanie mniej niż dawniej. Występuje on jednak również i w żywności przetworzonej, której u nas dużo za dużo. Jeśli chcemy wyeliminować cukier z diety, musimy powiedzieć dość słodyczom, cukrowi w białej postaci, ale również i żywności, która ten cukier w swoim składzie ma.

Odchudzanie – jak to zrobić?

Bardzo często najtrudniej jest zacząć. Nie mamy motywacji, nie wiemy co zrobić, na jakie jedzenie postawić. Odchudzanie wielu z nas kojarzy się z głodówką, z ciągłym uczuciem bólu w żołądku, rezygnowaniem z wszystkiego! Prawda jest jednak taka, że nie tak powinna wyglądać dieta, bo ona właśnie jest sposobem pełnowartościowego odżywiania się i dostarczania do organizmu tego, co niezbędne i zdrowe. Dieta bezcukrowa polega na odpowiednim jedzeniu pięciu, zbilansowanych posiłków, ale z całkowitym wyeliminowaniem cukru, zarówno w czystej postaci, jak również i dodawanej do jedzenia gotowego, który to znajdziemy w jogurtach, w płatkach, w sosach, dżemach, napojach i innych, tak często spożywanych przez nas nieświadomie produktach.

Cukier, cukier, cukier – wszędzie go pełno

Jak wynika z danych Głównego Urzędu Statystycznego, w 2016 roku miesięczne, przeciętne spożycie cukru na osobę wynosi 1, 78 kilograma, co w skali roku daje nam blisko 20 kg ,,trucizny”. Oprócz nadwyżki w kilogramach, cukry nie mają w sobie niczego, co mogłoby wpływać pozytywnie dla naszego organizmu. Bo nawet, jeśli mamy chwilowy przypływ przyjemności, to po chwili on i tak mija. Jeśli pozbędziemy się tego cukru z diety, wówczas automatycznie będziemy lepiej się czuć, zyskamy więcej energii, będziemy mniej ospali i osłabieni, a do tego kilogramy zaczną spadać w dół, jak szalone. Eliminując cukry, można całkowicie postawić na odchudzanie bez diety, bowiem jedząc inne, pełnowartościowe posiłki, nie trzeba ograniczać się w jedzeniu, rezygnować z różnorodnych posiłków, bo tak naprawdę głównym winowajcą wszystkiego jest właśnie ten straszny cukier.

Co można jeść na diecie bezcukrowej?

Tak naprawdę wszystko, co nie zawiera w swoim składzie cukru prostego. Sam biały cukier to jedno – wielu z nas potrafi z niego zrezygnować. Często też myśląc o diecie bezcukrowej, rezygnujemy także z wszelkich słodyczy, ciast i ciasteczek. I dobrze! Niestety, w większości przypadków zapominamy również o tym, że w innych produktach ten cukier też się znajduje. Należy więc zacząć czytać etykiety. Jeśli pojawia się na produkcie w składzie cukier biały, brązowy, melasa, czy syrop glukozowo – fruktozowy, należy jak najszybciej odłożyć taki produkt na półkę. Węglowodany są bardzo ważne, bo one dają nam energię, ale te złożone, a znajdziemy je między innymi w gruboziarnistych kaszach, w pieczywie pełnoziarnistym, w warzywach, jak również i w nasionach roślin strączkowych. Jedynie cukry proste możemy dostarczać do organizmu w postaci owoców, bo w nich ten cukier się znajduje. Jemy je w odpowiednich proporcjach i nie spożywamy po godzinie 16.00. Jeśli zadajesz więc sobie pytanie co jeść jeśli w grę wchodzi odchudzanie i zmiana nawyków, to wszystko w odpowiednim ilościach z wyeliminowaniem cukrów prostych!

Do czego może przyczynić się dieta cukrowa?

Pierwsze o czym pomyślimy to nadwaga. Prawdą jest, że cukier wpływa znacząco na to, jak wyglądamy, dlatego też jeśli zależy nam na odpowiedniej figurze, powinniśmy zadbać o to, by tego cukru w diecie nie było. Sam cukier jednak to nie tylko wygląd, ale również większe ryzyko wystąpienia próchnicy zębów, cukrzycy, miażdżycy, jak również i chorób układu krążenia. To również złe samopoczucie, osłabienie organizmu, niechęć do wszystkiego.

Podsumowanie:

Im mniej w naszej diecie cukru – tym lepiej. I bez względu na to, czy chodzi o odchudzanie do wakacji, czy zmiana stylu życia przez cały rok, cukier powinniśmy traktować, jako swoja wroga, a w żadnym wypadku nie jako przyjaciela. I choć często wydaje nam się, że mały batonik może dać nam tak wiele przyjemności, prawda jest taka, że jest to przyjemność tylko na tę chwilę. Zadajmy sobie wiec pytanie – czy warto? Może w chwili, gdy czujemy słabość, mamy na coś ochotę lub zwyczajnie jesteśmy głodni między posiłkami, warto postawić na zdrowe przekąski, takie jak na przykład orzechy, warzywa lub inne tego typu dodatki?

Dodaj swój komentarz. Wymagane pola są oznaczone gwiazdką*