Co jeść, żeby schudnąć?

Marzysz o lepszej figurze? Chcesz zrzucić kilka zbędnych kilogramów? Zależy Tobie na lepszym samopoczuciu, na zwiększonej pewności siebie, na takim odbiciu w lustrze, o którym zawsze marzyłaś? Można to osiągnąć, jeśli tylko chcesz. Trzeba tylko zdać sobie sprawę z tego, że jest to etap niezwykle pracochłonny, wymagający, a do tego potrzebujący dużo czasu. Często nabieramy kilogramów latami. Nie jesteśmy więc w stanie zrzucić ich w miesiąc, czy dwa. Dieta – co jeść, żeby schudnąć? Aktywność – co robić, by stała się ona częścią naszego życia? Podstawą jest umiar, rozsądek i konsekwencja. Jeśli do tego dołożymy odpowiednie podejście – sukces mamy zagwarantowany. Dziś pozostaniemy w temacie diety, która stanowi blisko 75% nasze sukcesu, jeśli chodzi o piękny wygląd. Co jeść, jak jest, co łączyć… To wszystko w poniższym artykule.

***

Utworzenie odpowiedniego jadłospisu nie jest zadaniem łatwym, szczególnie, gdy chcemy osiągnąć wymarzony efekt, ale niekoniecznie pozbywając się ulubionych dodatków. W redukcji podstawowym zadaniem jest – ograniczyć węglowodany, a zwiększyć ilość białka i tłuszczu, ale tego zdrowego. Jeśli postawimy na odpowiednie proporcje, szybko możemy zobaczyć satysfakcjonujące efekty.

Podstawowymi elementami diety redukcyjnej z pewnością powinny być:

  1.  Mięso, nabiał, inne produkty bogate w białko

Białko to kluczowy element ułatwiający odchudzanie. Długo się je trawi, podnosi ono termogenezę zwiększając wydatki energetyczne organizmu, potrzebuje do zużycia więcej kalorii. Stawiając na więcej białka w diecie, można zjeść nawet o 400 kalorii mniej. Warto więc pamiętać o chudym mięsie, rybach, jajkach, twarogu, serku wiejskim.

  1. Nasiona roślin strączkowych

Warto na to stawiać, gdyż znajdziemy tam połączenie między innymi białka i błonnika, które wpływają pozytywnie na utratę masy ciała. To, co warte jest więc zastosowania to: fasola, soczewica, groch i ciecierzyca.

  1. Warzywa

Warzywa są niezwykle cenne w diecie, bo mają one mnóstwo witamin, składników mineralnych i przeciwutleniaczy. Co szczególnie ważne, mają mało kalorii, bo składają się głównie z wody i błonnika. Na diecie redukcyjnej warto stawiać między innymi na : karczochy, botwinkę, zielony groszek, marchewkę, brokuł, brukselkę, kapustę, kalafior, czy seler naciowy.

  1. Owoce

Owoce są bardzo zdrowe, ale przy tym kaloryczne, więc trzeba na nie stawiać, ale na pewno w ograniczonych ilościach. Nie wszystkie owoce są idealne w redukcji, ale na pewno rewelacyjnie sprawdzają się między innymi: borówki, żurawina, wiśnie, maliny, jeżyny i truskawki. Idealnym owocem są także grejpfruty, które to zwiększają uczucie sytości i mają pozytywny wpływ na wrażliwość insulinową.

  1. Zdrowe tłuszcze

Choć wydawałoby się, że tłuszcze w diecie się nie sprawdzą, te cenne i zdrowe są bardzo ważne. Zbyt mało tłuszczu powoduje ciągłe uczucie głodu. W przypadku węgli prostych, zamieniają się one w tkankę tłuszczową i powodują tycie. Ten tłuszcz zdrowy w wyniku metabolizmu nie zamienia się w tkankę tłuszczową, ale pozwala czerpać z niego energię. Niezbędna jest więc oliwa z oliwek, ale także olej lniany, masło, orzechy, pestki, awokado, tłuste ryby morskie.

  1. Olej kokosowy

Olej kokosowy w odchudzaniu jest niezwykle ważny, gdyż znajdują się w nim średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe, dzięki którym zyskujemy dłuższe uczucie sytości. Co więcej, przyspieszają one zużycie energii.

  1. Ocet jabłkowy

Ocet jabłkowy stosowany w diecie zmniejsza skoki poziomu cukru we krwi po posiłkach. Co więcej, poprawia on wrażliwość insulinową.

  1. Papryczki chilli

Papryczki te posiadają kapsaicynę, która odpowiedzialna jest za ostry smak. Dzięki niej zmniejsza się apetyt, jak również i przyspiesza metabolizm.

  1. Nasiona chia

Jest to doskonały dodatek o dużej zawartości błonnika, dzięki czemu zyskujemy produkt, który zdecydowanie wydłuża okres sytości i nie powoduje napadów głodu.

  1. Zupy warzywne

Zupy z warzyw są o tyle cenne, że są jeszcze bardziej sycące, niż samo warzywa. Do tego są niskokaloryczne i rozgrzewające.

Kiedy dieta zaczyna działać? Tak naprawdę pierwsze efekty można zauważyć już po miesiącu stosowania. Na początku zaczyna z nas schodzić woda i na pewno szybko można zauważyć znikające kilogramy. Jeśli jednak ma zacząć ubywać tej tkanki tłuszczowej, to należy liczyć się z dłuższym czasem jej stosowania. I oczywiście w momencie uzyskania upragnionej wagi, nie powinniśmy wracać do starych nawyków, ale nauczyć się stosować pełnowartościową, odpowiednio zbilansowaną dietę, która po prostu stanie się sposobem odżywiania każdego dnia, a nie tylko wtedy, gdy nadmiar kilogramów aż prosi się o ich zgubienie. Podstawą jest na pewno dieta bez cukru, bo jak wiadomo, na nikogo nie działa on pozytywnie.

A jak dieta wpływa na samopoczucie?  Bardzo często w pierwszych tygodniach jest niezwykle ciężko, bo organizm dostaje szok, z którym trudno jest mu sobie poradzić. Zamiast słodkich, gazowanych napojów mamy wodę, zamiast fast foodów zbilansowane posiłki. Jeśli przetrwamy pierwsze dwa tygodnie, później jest już zdecydowanie łatwiej, aż przychodzi taki moment, gdy zdajemy sobie sprawę z tego, że dieta wpływa pozytywnie na nasze samopoczucie, na naszą energię, na podejście do życia i na nasz wygląd. I w tym momencie włącza nam się zielone światło – że chcemy jeszcze więcej.

Dodaj swój komentarz. Wymagane pola są oznaczone gwiazdką*