Dieta dla większości z nas kojarzy nam się ze zrezygnowaniem ze wszystkiego, co dobre, z ciągłą walką z głodem, ogromnym stresem i praktycznie – niejedzeniem! Nic bardziej mylnego! Dieta to nie chwilowa zabawa, by nie jeść i schudnąć, ale to sposób życia, to nauczenie się, że zdrowa, zbilansowana dieta powinna stanowić jeden z głównych elementów, na jakim opieramy nasze codzienne funkcjonowanie. To, co jemy ma bardzo duże znaczenie zarówno do tego, jak wyglądamy, jak się czujemy, jaką mamy kondycję i ile jest w nas energii. Co więc warto jeść, żeby schudnąć?
Odchudzanie – jaki olej wybrać?
Na pierwszy ogień chcielibyśmy wziąć pod lupę oleje. Wybór odpowiedniego tłuszczu ma bardzo duże dla nas znaczenie, a często niewłaściwy wybór ma duży wpływ na to, jak wyglądamy i jak się czujemy. Jeśli postawimy na zdrowe tłuszcze, w żadnym wypadku nie powinniśmy się ich bać. W przypadku diet niskotłuszczowych mamy ciągłe uczucie głodu, a co więcej dobry tłuszcz wcale nie zamienia się w tkankę tłuszczową, jak to ma miejsce w przypadku węglowodanów. Który olej wybrać, jeśli w grę wchodzi odchudzanie? Na pewno jednymi z najlepszych rozwiązań okażą się być olej lniany i olej kokosowy, a w przypadku stosowania na zimno na przykład do sałatek oliwa z oliwek. A jeśli w grę wchodzą tłuszcze, oprócz olejów warto postawić w diecie na orzechy, pestki, awokado i oczywiście obowiązkowo tłuste ryby morskie.
Odchudzanie – jakie owoce jeść?
Owoce w diecie każdego człowieka są bardzo ważne, bowiem stanowią one przede wszystkim źródło witamin. Należy sobie jednak zdać sprawę z tego, że w owocach jest dużo cukru, dlatego też nie możemy jeść ich do woli. Wystarczą dwie porcje dziennie, by zagwarantować organizmowi to, co najlepsze, a jednocześnie bez nadmiarów węgli, które będą niekorzystnie wpływały na nasz wygląd. Które owoce na odchudzanie są najlepsze? Bez wątpienia te najbardziej sycące, czyli te, które zawierają jak największe ilości błonnika, bo one tłumią głód, spowalniają wchłanianie cukru do krwi, a do tego są oczywiście dla nas zdrowe i odpowiednie. Warto wybierać maliny, jeżyny, truskawki, wiśnie, borówki, jak również i żurawinę. A chcąc wiedzieć, które owoce wspomagają odchudzanie to warto na pewno wprowadzić do diety grejpfruty. Zjeść powinniśmy połówkę tego owocu przed posiłkiem, by zwiększyć uczucie sytości, tym samym zjadając mniej kalorii.
Odchudzanie – jakie węglowodany złożone wybierać?
Obecność węglowodanów jest w naszej diecie podstawą, byśmy mogli czerpać z nich paliwo do codziennego funkcjonowania. Im więcej węgli w naszej diecie, tym więcej będziemy mieć energii. Trzeba jednak pamiętać o bardzo ważnej zasadzie – zupełnie inne są węgle proste, a inne węgle złożone. W naszej diecie redukcyjnej powinno być jak najwięcej tych złożonych. Wszelkie płatki, otręby, makarony razowe, kasze, ciemne ryże i pełnoziarniste pieczywo to najlepsze, na co możemy postawić, ale w odpowiedniej ilości. Zastanawiając się więc nad tym, które otręby na odchudzanie czy też które płatki na odchudzanie wybrać, należy zawsze stawiać na to, co najlepsze i najbardziej zdrowe, mające jak najwięcej wartości.
Odchudzanie – czyli zbilansowana dieta to podstawa!
Rzeczą nadrzędną w czasie odchudzania jest to, jak wygląda nasza dieta. To ona w 70% odpowiada za nasze efekty, dlatego też im bardziej tej diety pilnujemy, tym lepsze będą rezultaty naszej pracy. Oczywiście warto trenować, stawiać na sport, być aktywnym, bo to wyrabia nasze mięśnie, pozwala nam spalać kalorie, dbać o wygląd naszego ciała, ale to w kuchni w głównej mierze budujemy naszą sylwetkę. Bez względu na to, które zioła na odchudzanie wybierzemy, albo które kiełki na odchudzanie zakupimy lub też ile nabiału będziemy jedli – zawsze podstawą jest dobra zbilansowana dieta o odpowiedniej podaży kalorii, która dla każdego człowieka jest zupełnie inna. Warto wybrać się do dietetyka, dokonać wszelkich pomiarów, dowiedzieć się, jakie produkty będą dla nas najlepsze i co zrobić, by uzyskać wymarzone efekty. Z pomocą specjalisty, odchudzanie wcale nie musi być nudne, monotonne i niesmaczne!