Kalorie: potrzeby zdrowotne i ich funkcje

Kaloria to jednostka energii. W żywieniu kalorie odnoszą się do energii, którą ludzie otrzymują z pożywienia i płynów, którą spożywają, oraz energii zużywanej podczas aktywności fizycznej. Kalorie są wymienione w informacjach żywieniowych na wszystkich opakowaniach żywności. Wiele programów odchudzania koncentruje się wokół zmniejszenia spożycia kalorii.

Istnieją dwa rodzaje kalorii:

Mała kaloria (cal) to ilość energii potrzebna do podniesienia temperatury 1 grama (g) wody o 1º Celsjusza.

Duża kaloria (kcal) to ilość energii potrzebna do podniesienia temperatury 1 kilograma (kg) wody o 1º C. Jest to również znane jako kilokaloria.

Terminy „duża kaloria” i „mała kaloria” są często używane zamiennie. Jest to oczywiście mylące. Zawartość kalorii opisana na etykietach żywności odnosi się do kilokalorii (i kilodżuli). 250-kaloryczny batonik czekoladowy zawiera 250 000 kalorii.

Stwierdza, że ​​przeciętny mężczyzna potrzebuje 2700 kcal dziennie, a przeciętna kobieta potrzebuje 2200 kcal dziennie.

Zalecane spożycie kalorii dziennie zależy od kilku czynników, w tym:

  • ogólnego stanu zdrowia
  • stopnia aktywności fizycznej
  • płci
  • wagi
  • wzrostu
  • typu sylwetki i jego składu

Ciało ludzkie potrzebuje kalorii, aby normalnie funkcjonować. Bez energii komórki w ciele nie są w stanie normalnie funkcjonować a narządy i organy nie będą w stanie przeprowadzić podstawowych procesów niezbędnych do życia. Ludzie przyjmują energię potrzebną do funkcjonowania z jedzenia i picia.

Gdyby ludzie spożywali tylko tyle kalorii, ile faktycznie potrzebują każdego dnia, prawdopodobnie mieliby zdrowe życie. Przyjmowanie kalorii, które jest zbyt niskie lub zbyt wysokie, ostatecznie doprowadzi do mniejszych lub większych problemów zdrowotnych.

Liczba kalorii w jedzeniu mówi nam, ile potencjalnie energii zawierają. Ważne są nie tylko kalorie, ale także rodzaj składnika żywieniowego, z którego te kalorie pochodzą.

Poniżej znajdują się wartości kaloryczne trzech głównych składników żywności:

  • 1 g węglowodanów zawiera 4 kcal
  • 1 g białka zawiera 4 kcal
  • 1 g tłuszczu zawiera 9 kcal

Jako przykład weźmy, w jaki sposób osoba otrzyma kalorie z porcji 3 dużych jajek, o łącznej wadze 243 g:

Tłuszcz: 23,11 g

23,11 g x 9 kcal = 207,99 kcal

Białko: 30,52 g

30,52 x 4 kcal = 122,08 kcal

Węglowodany : 1,75 g

1,75 x 4 kcal = 7 kcal

243 g jajek zawiera 347 kcal. 208 kcal pochodzi z tłuszczu, 122 kcal pochodzi z białka, a węglowodany zapewniają 7 kcal.

Fast foody w diecie

Naukowcy z Centrów Kontroli i Zapobiegania Chorobom (CDC) opublikowali raport w 2013 r., Z którego wynika, że ​​11,3 procent kalorii spożywanych przez ludzi pochodzi z fast foodów.

Wraz z wiekiem ludzie zwykle dostarczają coraz mniej kalorii z fast foodów. Fast foody stanowią zaledwie 6 procent dziennego spożycia kalorii przez osoby starsze.

Jednak ze względu na liczbę bardzo kalorycznych posiłków podawanych w restauracjach lub skierowanych do młodszych osób ważne jest, aby ludzie zwracali szczególną uwagę na kompozycje swoich talerzy, nawet poza domem.

Kiedy powinieneś jeść?

Pora dnia, w której dana osoba je, może wpływać na to, jak skutecznie jej ciało zużywa kalorie.

Naukowcy z Uniwersytetu w Tel Awiwie napisali w artykule z magazynu Obesity stwierdzają że, że duże śniadanie zawierające około 700 kcal jest idealne do utraty wagi i obniżenia ryzyka cukrzycy, chorób serca i zbyt wysokiego poziomu cholesterolu.

Puste kalorie

Puste kalorie to te, które dostarczają dużo energii, ale mają bardzo małą wartość odżywczą. Żywność, która dostarcza puste kalorie, nie zawiera praktycznie błonnika pokarmowego , aminokwasów egzogennych, przeciwutleniaczy, minerałów ani witamin.

Na żywność dostarczającą pustych kalorii składa się głównie jedzenie z dużym dodatkiem stałych tłuszczy i cukrów.

Stałe tłuszcze: chociaż występują naturalnie w wielu produktach spożywczych, często dodaje się je podczas przemysłowego przetwarzania żywności, a także podczas przygotowywania niektórych produktów spożywczych. Masło jest przykładem stałego tłuszczu.

Dodane cukry: są to substancje słodzące dodawane do żywności i napojów podczas przetwarzania przemysłowego. Najczęstszymi rodzajami dodawanych cukrów są sacharoza i syrop glukozo-fruktozowy.

Dodane cukry i stałe tłuszcze sprawiają, że jedzenie i napoje są oczywiście przyjemniejsze. Jednakże dodają również wiele pustych kalorii i są głównymi przyczynami otyłości.

Źródła pustych kalorii

Następujące produkty spożywcze i napoje dostarczają najwięcej pustych kalorii:

Produkty zawierające stałe tłuszcze i dodane cukry

  • lody
  • pączki
  • ciastka
  • ciasteczka
  • ciastka

Produkty zawierające stałe tłuszcze

  • żeberka
  • boczek
  • hot dogi
  • kiełbaski
  • ser
  • pizza

Produkty zawierające dodano cukry

  • napoje owocowe
  • kolorowe napoje gazowane
  • napoje energetyczne

Warto prześledzić swój plan dietetyczny i sposób żywienia i w pierwszej kolejności skupić się na wyeliminowaniu powyższych potraw z codziennego spożycia.

Dodaj swój komentarz. Wymagane pola są oznaczone gwiazdką*