Kokos – co on w sobie ma…

Każdy produkt ma właściwości, które mogą mniej lub bardziej pozytywnie albo też negatywnie wpłynąć na nasz organizm. W tym artykule zajmiemy się kwestią kokosa i tego, dlaczego warto na niego stawiać. Orzech kokosa, który znajduje się pod twardą warstwą skorupy ma w sobie wiele cennych właściwości, dlatego też każdy powinien w swojej diecie o tym kokosowym produkcie pamiętać.

Czym jest kokos?

To owoc palmy kokosowej, który pod skorupą posiada twardy miąższ i niezwykle cenne mleczko kokosowe. Palma kokosowa rośnie w Malezji, Polinezji, w południowej Azji, jak również i w Ameryce Południowej. W miąższu zawarte są przede wszystkim kwasy MCT, które są tłuszczami na jakie na pewno warto stawiać. Mają one średniej długości łańcuchy, co sprawia, że łatwiej i szybciej możemy pozyskać z nich cenną energię.Kokos na odchudzanie jest najlepszym z rozwiązań, jakie tylko możemy wybrać i zdecydowanie stanowi idealny zamiennik dla tłuszczów zwierzęcych, które są bogate w cholesterol. Ten tłuszcz trafia bezpośrednio do wątroby i od razu jest wykorzystywany. MCT przyspieszają metabolizm, nie powodują nagłego skoku insuliny, Olej kokosowy, jeśli chodzi o odchudzanie, daje niebywale duże efekty, co potwierdzają liczne badania potwierdzone na grupach badanych osób. Jego obecność w diecie powoduje obniżenie BMI, zmniejszenie obwodu w talii, obniżenie poziomu złego cholesterolu LDL, wzrost dobrego cholesterolu HDL. Co więcej, produkty uzyskiwane z kokosa hamują rozwój bakterii, grzybów i wirusów, a do tego działają doskonale na nasz układ odpornościowy.

Kokos – wartości odżywcze

Prawdą jest, że kokos jest bardzo kaloryczny. Zawiera on około 354 kcal w 100 g, gdzie białka mamy 3g, węglowodanów 15g, a tłuszczu 33,5g. Owoc ten powoduje uczucie większej sytości na dłużej, wpływa na naszą perystaltykę jelit, daje pożywkę dla rozwoju korzystnej dla naszego organizmu flory bakteryjnej. W kokosie znajduje się potas, wapń, żelazo, magnez, sód, a także i cynk. Zawarta jest w nim witamina C, witaminy z grupy B, kwas foliowy, witamina E i K. Jak jeść, by postawić na odchudzanie, ale również i na pozytywny wpływ tego owocu dla naszego organizmu?

Najbardziej popularną formą jest olej kokosowy, który działa na odchudzanie i wpływa pozytywnie na nasz organizm. Jak stosować? Jak jeść? Można go po prostu zastąpić masłem, margaryną lub każdym innym olejem podczas smażenia, ale można także stosować go jako bazę do sosów i dressingów.

Można wybrać wodę kokosową, która rewelacyjnie gasi pragnienie, a do tego posiada dużą zawartość magnezu i wapnia. Można wybrać wiórki kokosowe i wkomponować je ciekawie w każdy niemal deser. Wielu stawia na świeży kokos, który smakuje wybornie, na mleczko kokosowe, które dodawane jest do wielu potraw, szczególnie tych z kuchni tajskiej.

Jeśli więc chcemy czerpać tak drogocenne właściwości, jakie może dać nam właśnie kokos, to bez wątpienia warto na niego postawić i to w takiej postaci, w jakiej tylko nam on odpowiada. Nie tylko smaczny, ale przede wszystkim zdrowy. Czyż można więc chcieć czegoś więcej?

Dodaj swój komentarz. Wymagane pola są oznaczone gwiazdką*