Kiedy decydujemy się zgubić kilka kilogramów, zastanawiamy się nad tym, jaka dieta będzie dla nas najlepsza i najbardziej trafiona. Jednym z kluczowych elementów jest to, by wybrać takie produkty, które okażą się być dla nas najlepsze. Jak wiadomo węglowodany to energia, siła, wytrzymałość, ale jednocześnie i największa ilość kalorii. Prawdą jednak jest, że diety białkowe lub tłuszczowe rzadko kiedy sprawdzają się u konkretnych osób, bo węglowodany są tym źródłem, które napędza człowieka do działania. Dziś zastanowimy się nad tym, co najlepiej wybierać i które produkty spośród dwóch do wyboru, okażą się być lepszym rozwiązaniem.
Jeśli chodzi o produkty na pewno ryż stanowi jeden z głównych składników, jakie wybieramy, jeśli chcemy zrzucić kilka kilogramów. Czy jest on jednak faktycznie taki dobry, czy ryż i odchudzanie idą ze sobą w parze? A jeśli tak, to jaki wybierać?
Wszystko na temat ryżu
Jeśli chodzi o kaloryczność ryżu, bo to stanowi dla nas element nadrzędny, w jednej filiżance mieści się ich około 240 kalorii. W ryżu znajdziemy dwa rodzaje skrobi – trawienną i oporną na trawienie, bowiem organizm człowieka nie posiada enzymu, który by tą skrobię mógł trawić. Jak się okazuje, na podstawie przeprowadzonych badań, można zmniejszyć kaloryczność ryżu i to znacząco. W jaki sposób? Do wrzącej wody warto dodać łyżeczkę oleju kokosowego, a po ugotowaniu, przechowywać w lodówce przez 12 godzin. Co ma to dać? Olej w taki sposób przenika do granulek skrobi, tworząc taką warstwę ochronną, dzięki której ziarna ryżu zmieniają swoją strukturę. Takie działanie prowadzić ma do mniejszej ilości wchłanianych przez organizm kalorii. Takie działanie prowadzić może zarówno do uzyskania pięknej figury przy odpowiednio zbilansowanej diecie, ale również i do zdrowszych jelit, bowiem bakterie w ryżu, dają energię ,,dobrym bakteriom” w naszym organizmie. Zastanawiając się nad tym, który ryż na odchudzanie jest najlepszy, z pewnością ten ryż brązowy stanowi dużo lepszy wybór, niż ten klasyczny biały, bo ma on mniej kalorii, a do tego jest zdecydowanie bardziej zdrowy. Mając więc możliwość wyboru, z pewnością ta opcja brązowa będzie dla nas dużo lepsza.
Ryż czy inne węglowodany złożone?
Jeśli przygotowujemy sobie posiłek, jednym z elementów są oczywiście węglowodany, które dają nam całą tą energię i które napędzają organizm do działania. Do wyboru mamy różnorodne produkty, które mogą znaleźć się na naszym talerzu. Większość osób wybiera właśnie ten klasyczny ryż licząc, że jest to najlepsze na odchudzanie. Jemy go codziennie, do każdego niemal posiłku, aż w pewnym momencie nie możemy na niego patrzeć. Po co się więc męczyć? Lepiej postawić na różnorodność.
-
Odchudzanie – ryż czy ziemniaki
Bardzo często ludzie na diecie są przekonani o tym, że ziemniaki nie są dla nich. I choć tak bardzo je uwielbiają, to całkowicie z nich rezygnują. Niepotrzebnie. Jeśli chodzi o odchudzanie – ryż czy ziemniaki, nie trzeba wybierać, bowiem można postawić na różnorodność i wybrać zarówno jedną, jak również i drugą opcję do posiłków, stawiając na różnorodność. Grunt to nie mieszać ziemniaków z tłustymi, kalorycznymi sosami, bowiem to one właśnie szkodzą, a same ziemniaki w 350 g mają taką samą ilość kalorii, jak worek ryżu.
-
Odchudzanie – ryż czy makaron
Kolejną rzeczą jest zastanowienie się nad tym, co lepsze na odchudzanie – ryż czy makaron. I w tej kwestii warto postawić na zmienność. Jeśli jednego dnia jedliśmy ryż, kolejnego możemy postawić oczywiście na makaron. Mając wyznaczoną daną ilość kalorii, należy sprawdzić, ile ryżu odpowiada danej ilość gramów makaronu i taką też przygotować. Warto stawiać na makarony razowe, bo te są mniej kaloryczne i bardziej zdrowe.
-
Odchudzanie – ryż, czy kasza
I kolejnym z węglowodanów są oczywiście kasze, których ilość dostępna na rynku jest w stanie z pewnością zaspokoić kubki smakowe wszystkich ludzi. Jeśli zastanawiamy się nad tym, co lepsze na odchudzanie ryż czy kasza, to z pewnością kasze są mniej kaloryczne i bardziej zdrowe, co nie znaczy, że tylko na nie mamy stawiać.
Wszystkie z wymienionych wyżej węglowodanów są warte wyboru, jeśli jesteśmy na diecie odchudzającej. Grunt to wybrać odpowiednią ich ilość w gramach adekwatnie do potrzebnej kaloryczności i zajadać z apetytem. Podstawą jest różnorodność dzięki której bycie na diecie nie jest nudne i możemy każdego dnia stawiać na zupełnie inne posiłki.