Działanie przypraw od dziesiątek lat wykorzystywane jest nie tylko w celu poprawy smaku wielu potraw, ale również i w kwestii naszego zdrowia. Liczne przyprawy działają niezwykle pozytywnie na nasz wygląd, na nasze zdrowie, na dobre samopoczucie. Dziś pod lupę chcielibyśmy wziąć między innymi kurkumę i pieprz czarny – dwie z przypraw, które z pewnością goszczą w naszej kuchni na co dzień, a o ich właściwościach bardzo często nie mamy zielonego pojęcia. Dziś chcielibyśmy skupić się dokładnie na tych dwóch przyprawach i pokazać, dlaczego przyjmowania ich razem jest tak ważne dla czerpania z nich jak najwięcej korzyści.
Zarówno sama kurkuma, jak również i pieprz czarny osobno mają wiele korzyści dla naszego zdrowia i cechują się naprawdę wieloma właściwościami. Kiedy jednak połączymy je ze sobą razem, dopiero wtedy wykazują one niezwykle silne właściwości.
Dlaczego należy łączyć kurkumę z pieprzem czarnym?
Kurkuma w swoim składzie zawiera związek, który nazywany jest kurkuminą. To właśnie ona jest tutaj najcenniejsza i ona działa tak korzystnie na całe niemal ciało człowieka, wykazując wiele korzyści zdrowotnych. Jeśli chodzi zaś o pieprz, ten w swoim składzie zawiera alkaloid, który nazywany jest piperyną, która podobnie jak kurkumina wykazuje właściwości lecznicze i sposób na walkę z wieloma dolegliwościami i chorobami. Sama kurkumina jest jednak słabo wchłaniana przez organizm, ale jeśli połączymy ją razem z piperyną, jej wchłanialność automatycznie wzrasta i obydwa składniki są wielokrotnie silniejsze, działając jeszcze bardziej na organizm człowieka.
Właściwości kurkumy i pieprzu czarnego
Jedno i drugie rozwiązanie razem daje wiele korzyści dla organizmu. W czym więc pomaga? Co daje? Na co wpływa?
- pomaga w odchudzaniu
Dla wielu osób połączenie ze sobą tych dwóch składników razem daje pozytywne efekty, jeśli w grę wchodzi odchudzanie. To właśnie one zwiększają spalanie tłuszczu, jak również i pomagają w przybieraniu na wadze. Kurkumina pomaga bowiem blokować wzrost komórek tłuszczowych, które to chronią organizm przed otyłością. Stosowanie tych dwóch składników razem według przeprowadzonych badań zwiększa utratę tłuszczu, co w kwestii odchudzania odgrywa wartość nadrzędną.
- zmniejsza stany zapalne
Połączenie ze sobą tych dwóch składników ma bardzo duży wpływ na zmniejszenie stanów zapalnych, jakie mają miejsce w organizmie. Najbardziej skuteczna jest piperyna przy stanach zapalnych stawów, jednak kurkumina wśród przebadanych składników jest numerem jeden w kwestii wielu chorób, jakie są stany zapalne w naszym organizmie.
- pomaga w walce z rakiem
Choć nie ma jednego, konkretnego sposobu jeszcze na pokonanie raka, to uważa się, że kurkuma i pieprz czarny mogą pomóc w blokowaniu wzrostu, jak również i rozprzestrzeniania się komórek rakowych, przy zachowaniu pełnej żywotności tych komórek zdrowych. Co więcej, piperyna pomaga zabijać komórki rakowe, jednocześnie zapobiegając rozprzestrzenianiu się nowych.
- wspomaga trawienie
Dla wszystkich osób, które mają problemy z trawieniem, z pewnością piperyna i kurkumina razem mogą okazać się bardzo pomocne, w łagodzeniu tych stanów i ich eliminowaniu. To właśnie one wpływają na optymalizację wchłaniania składników odżywczych, kurkumina leczy stany zapalne zaburzeń trawiennych, czy wrzodziejące zapalenie jelita grubego, a piperyna działa na poprawne trawienie poprzez stymulację enzymów trawiennych w trzustce.
- zmniejsza ból
Przy różnego rodzaju bólach, szczególnie tych związanych ze stanami zapalnymi, z pewnością kurkuma i pieprz mogą okazać się bardzo dobrymi, naturalnymi lekami przeciwbólowymi.
Podsumowanie
Czy warto do swojej kuchni wprowadzić większe ilości pieprzu i kurkumy razem? Jesteśmy przekonani o tym, że tak. Poprawiają one smak potraw, a jednocześnie działają tak pozytywnie na nasz organizm. Korzystajmy więc z cennych właściwości tego, co dała nam natura, a ograniczajmy jak tylko się da zażywanie środków farmaceutycznych.