Kurkuma – właściwości i zastosowanie cz. 2

Kurkumę zna chyba każdy. Jest przyprawą, która gości w naszej kuchni i którą wykorzystujemy do wielu dań. Ale czy zdajemy sobie sprawę z tego, jak duże ma ona właściwości. Oprócz bycia dobrą przyprawą, jest przede wszystkim niezwykłym lekarstwem, o którym nie każdy ma pojęcie. Warto więc nieco bliżej zaznajomić się z jej właściwościami. Zacznijmy jednak od początku.

***

Czym jest kurkuma? I w jakiej postaci jest ona dostępna?

Kurkuma jest to przyprawa z rodziny imbirowatych. Lekko pikantna, delikatnie gorzka, korzenna. Można kupić ją w proszku, jako przyprawę, w postaci kłącza lub też w formie suplementu diety. Składnikiem kurkumy jest kurkumina, która nadaje jej tak intensywny kolor i która wykazuje takie właściwości lecznicze, w tym działa przeciwzapalnie, przeciwwirusowo, przeciwbakteryjnie, przeciwnowotworowo, a także oczyszczająco na cały organizm człowieka.

***

Jakie właściwości ma kurkuma?

  • Działa leczniczo

Jest ona bardzo dobrym antyoksydantem. Działa oczyszczająco na wątrobę, dzięki niej można poprawić pracę mózgu, zahamować proces starzenia się i zwalczyć wszelkie stany zapalne.

  • Działa przeciwnowotworowo

Jak pokazują badania, kurkuma działa przeciwnowotworowo, walcząc z komórkami nowotworowymi. Co więcej chroni ona przed rakiem, jak również i pomaga go zwalczyć.

  • Działa przeciwzapalnie

Składniki zawarte w kurkumie działają przeciwzapalnie, w tym wykazują one bardzo podobne właściwości do aspiryny i ibuprofenu. Kurkuma działa więc podobnie, a nie niesie za sobą skutków ubocznych.

  • Działa na depresję

Jak wynika z badań, kurkuma jest w stanie walczyć z depresją, redukując w dużej mierze jej symptomy. Działa ona niczym antydepresant, ale nie niesie za sobą negatywnych skutków ubocznych.

  • Działa na serce

Choroby serca to najczęstsza przypadłość, na jaką umierają tysiące ludzi na całym świcie. Jak pokazują badania, kurkuma chroni przed występowaniem zakrzepów, zatorów w tętnicach, rozwojowi miażdżycy, a w konsekwencji także zawałom serca i wylewom.

  • Działa na wygląd

Dla osób, które cenią sobie piękny wygląd i zdrową skórę, na pewno kurkuma jest niezwykle cennym produktem, który warto wprowadzić do swojej diety. Zwalcza problemy skórne i trądzik. Przyspiesza gojenie się ran i nadaje skórze lśniącego wyglądu.

  • Działa w przypadku cukrzycy

Wykazuje ona korzystne działanie między innymi na obniżenie poziomu cukru we krwi. Co ciekawe, jest aż 400 razy skuteczniejsza i silniejsza niż znany lek na cukrzycę – metformina.

  • Działa na zapalenie jelit

Zapalenie jelit występuje pod postacią choroby Leśniewski – Crohn i wrzodziejące zapalenie jelita grubego. Stosowanie kurkumy może znacząco wpłynąć na zmniejszenie nawrotów choroby i zmniejszenie objawów, jakie te stany wywołują.

  • Działa na ból

Bez wątpienia kurkuma uśmierza ból, w tym ten związany z poparzeniami, operacjami, ze stanami zapalnymi stawów, a także ranami i urazami nerwu kulszowego.

  • Działa odchudzająco i oczyszczająco

I na koniec to, co najważniejsze dla wielu, kurkuma wspomaga między innymi metabolizm, zapobiega nadmiernemu odkładaniu się tkanki tłuszczowej, a do tego przyspiesza ona trawienie.

Kurkuma może być stosowana do wszystkiego, począwszy od zup, przez makarony, ryże, mięsa, po desery, koktajle, czy dipy do sałatek. Można wykorzystywać ją także jako odżywkę do włosów lub peeling do twarzy i ciała.

Dodaj swój komentarz. Wymagane pola są oznaczone gwiazdką*