Kurkuma  – właściwości zdrowotne cz.1

Kurkuma to przyprawa, która w kuchni gości niezwykle często, bo ceniona jest ona za niepowtarzalny smak i za możliwość wyczarowania z jej pomocą naprawdę doskonałych dań. Nie każdy jednak zdaje sobie sprawę z tego, że kurkuma wykazuje bardzo szerokie spektrum działania pozytywnie na zdrowie człowieka. Ma ona właściwości lecznice, które porównać możemy do wielu leków. Na co działa? Jak ją zażywać? Jakie dawki przyjmować? O tym wszystkim poniżej.

***

Działanie kurkumy

Działa przede wszystkim przeciwzapalnie, jak również i przeciwnowotworowo. Przeciwdziała ona artretyzmowi, jest doskonałym lekarstwem na choroby płuc i mózgu. Zaleca się jej przyjmowanie po zabiegach chirurgicznych, by szybciej wrócić do pełni sił i sprawności. Stosowana na problemy żołądkowe, na choroby wątroby i na dolegliwości ginekologiczne.

***

Jak jeść kurkumę?

Wybrać możemy dwie opcję – w proszku jako przyprawę lub jako suplement diety. Zalecana dzienna dawka wynosi ćwierć łyżeczki w proszku lub 6mm świeżego kłącza. Tyle wystarczy, aby organizm w bardzo szybkim czasie zyskał dzięki niej szereg pozytywnych aspektów. Nie ma potwierdzonych badań, jakie skutki uboczne pojawiłyby się, gdybyśmy stosowali ją w większej ilości. Taka jednak jest jak najbardziej odpowiednia.

***

Połączenie kurkumy z pieprzem

Jeśli do kurkumy dodamy pieprz, wówczas dotrze ona do naszej krwi w zdecydowanie większej ilości, niż podawana samodzielnie. Samą kurkumę wątroba usuwa z organizmu przetwarzając ją w związki rozpuszczalne w wodzie i wydalone z moczem. Jeśli dodamy pieprz, ten proces jest zablokowany, a ty samym większa ilość kurkumy trafia do krwiobiegu. ¼ kurkumy i ¼ pieprzu to idealna dawka, byśmy zapewnili tej przyprawie dużą przyswajalność.

***

Co więc wybieramy – proszek, świeże kłącze czy suplement?

Substancją aktywną kurkumy jest kurkumina. W kurkumie jest zaledwie 2 – 6% kurkuminy, dlatego też jeśli mamy wybór, z pewnością suplementy diety są w stanie zaoferować nam zdecydowanie więcej. Tylko rodzi się tutaj pytanie, czy to ma sens? Jeśli chorujemy na poważne choroby, na które może ona działać, to jak najbardziej tak. Dostarczamy bowiem wtedy jej więcej i jest ona lepiej przyswajalna. Ale jeśli chcemy zażywać ją profilaktycznie na pełnię zdrowia, to wystarczy wybrać proszek lub kłącze, z czego to drugie jest zdecydowanie lepsze, bowiem mamy czystą jej postać, a w przypadku przyprawy zawsze dodawane są do tego określone dodatki. A jeśli chcemy już wybrać suplement, warto zdecydować się na taki, który zawiera całą kurkumę, a nie jej poszczególne składniki.

Jak więc widać kurkuma jest doskonałym rozwiązaniem, które warto wprowadzić do swojej codziennej diety i zażywać regularnie. Ale czy jest dla każdego? Nie. Zrezygnować powinny z niej osoby mające kamienie żółciowe i te, które są skłonne do posiadania kamieni nerkowych. I kobiety w ciąży także powinny ograniczyć jej ilość.

Dodaj swój komentarz. Wymagane pola są oznaczone gwiazdką*