Przegląd diety Bantinga: czy działa na utratę wagi?

Początki diety Bantinga sięga 1862 roku i była reklamowana nieomal jako cudowny sposób leczenia otyłości. Chociaż nieco zmodyfikowana, odzyskała popularność w 2013 r. Jako niskowęglowodanowy, wysokotłuszczowy (LCHF) sposób odżywiania. Dieta prawie całkowicie ogranicza spożycie węglowodanów. Zakłada również przeciwdziałać cukrzycy typu 2 i wysokiemu ciśnieniu krwi, a także poprawić poziom energii i jakość snu. Dla niektórych dieta Bantinga staje się sposobem na życie, ale dla innych ograniczenie spożycia węglowodanów jest zbyt restrykcyjne i nie do utrzymania w dłuższej perspektywie.

Co to jest dieta Bantinga?

Dieta Bantinga została po raz pierwszy przepisana Williamowi Bantingowi w 1862 roku przez dr Williama Harveya jako dieta odchudzająca.

Sukces Williama Bantinga z dietą skłonił go do napisania broszury, w której spopularyzował strategię niskowęglowodanową odchudzania do tego stopnia, że to właśnie jego nazwiskiem została nazwana ta dieta, aniżeli faktycznie dietetykowi który ją stworzył.

Oryginalna dieta Bantinga składała się z czterech posiłków dziennie, które składały się głównie z białka ograniczonej ilości węglowodanów – 1 uncja (30 gramów) suchego chleba w każdym posiłku i 2-3 uncje (60-90 gramów) owoców jako przekąska. Ograniczył chleb, fasolę, masło, mleko, cukier, piwo i ziemniaki.

Jak przestrzegać diety Bantinga

Dieta Bantinga podzielona jest na cztery fazy, które mają na celu ułatwienie przejścia do stylu życia LCHF.

Faza 1: Obserwacja

Podczas tej jednotygodniowej fazy powinieneś przestrzegać aktualnej diety bez wprowadzania jakichkolwiek modyfikacji.

Zachęca do śledzenia i zapisywania w dzienniku wszystkiego, co jesz, aby dowiedzieć się, jak reagujesz na dotychczasową dietę.

Faza 2: Regeneracja

Faza regeneracji ma na celu przywrócenie zdrowia jelit i sprawienie, abyś dostosował się do sposobu odżywiania się Banting.

Ta faza może trwać od 2 do 12 tygodni, w zależności od celu, jakim jest utrata wagi. Ogólnie rzecz biorąc, powinieneś przestrzegać tego przez 1 tydzień na każde 5 kg wagi, które chcesz schudnąć.

W tym czasie zostaniesz wprowadzony do list żywności – jednego z filarów tego sposobu odżywiania. Twoim zamiarem jest wyeliminowanie wszystkich produktów z listy Czerwonej i zamiast tego poleganie na tych z list Zielonej i Pomarańczowej.

Zaletą jest to, że w tej fazie nie ma liczenia kalorii ani kontroli porcji.

Faza 3: Transformacja

Faza transformacji wprowadza Cię w oryginalną dietę Bantinga.

Wymaga nowych nawyków żywieniowych i zmniejsza spożycie węglowodanów, aby osiągnąć ketozę, która ma wprowadzić Cię w tryb szybkiego spalania tłuszczu.

Aby było to możliwe, metoda zachęca do trzymania się żywności z Zielonej listy, jednocześnie stosując jedynie dodatek tych z listy pomarańczowej.

Ta faza trwa tak długo, jak długo zajmuje Ci osiągnięcie pożądanej wagi i powinieneś monitorować, zapisując wszystkie swoje posiłki przez kilka dni co dwa tygodnie.

Ponadto faza ta obejmuje wprowadzenie dodatkowych założeń takich jak przerywany post i medytację, aby uniknąć osiągnięcia zastoju utraty wagi.

Faza transformacji może poprawić klarowność umysłu, jakość snu sen, stan skóry a nawet zlikwidować bóle stawów.

Faza 4: Konserwacja

Ta ostatnia faza, która powinna trwać cały czas, zaczyna się po osiągnięciu pożądanej wagi. Ma to pomóc w utrzymaniu nowej wagi na dłuższą metę.

Jest to bardziej elastyczna faza, ponieważ będziesz mógł ponownie wprowadzić żywność, która nie jest dozwolona w poprzedniej fazie. Celem jest określenie, które z nich można bezpiecznie jeść bez przybierania na wadze.

Co jeść, a czego unikać na diecie Bantinga

Dieta Bantinga zawiera wiele list produktów do jedzenia i unikania.

Zielona lista

Ta lista zawiera pokarmy, które możesz jeść bez ograniczeń.

  • Owoce i warzywa: zielone warzywa liściaste, karczochy, bakłażany, szparagi, fasola i brukselka, brokuły, fasolka szparagowa, kapusta, kalafior, seler, boćwina, cukinia, ogórek, cykoria, koper włoski, czosnek, dynia, jarmuż, pory, cytryny i limonki, sałata, grzyby, oliwki, cebula, , papryka, rzodkiewka, rabarbar, rukola, szalotka, szpinak, dymka, groszek cukrowy, pomidory i rzepa
  • Mięso, ryby i drób: całe mięso, drób, ryby, owoce morza, podroby, i naturalnie wędliny (np boczek, salami, bekon), jaja, domowe bulion kości oraz sery, takie jak Brie, Camembert, Gorgonzola, Roquefort, mozzarella, feta, ricotta, Cheddar, Gouda, Emmental, Parmezan i Pecorino
  • Napoje: herbaty ziołowe bez kofeiny, wody smakowe i zwykła woda
  • Przyprawy: wszystkie rodzaje octu i sfermentowanego sosu sojowego
  • Żywność fermentowana: jogurt, kefiry, masło, kimchi, naturalnie sfermentowane ogórki i kapusta kiszona
  • Tłuszcze: każdy tłuszcz zwierzęcy, awokado, masło, ghee, śmietana, olej kokosowy, oleje z owoców i orzechów, majonez i nasiona
Lista pomarańczowa

Żywność z listy Orange oferuje wiele korzyści zdrowotnych, ale może utrudniać drogę do utraty wagi, jeśli jest spożywana bez ograniczeń. Dlatego żywność z tej listy powinna być spożywana z umiarem.

  • Orzechy: wszystkie surowe orzechy i masła orzechowe bez cukru
  • Nabiał: mleko i substytuty mleka, twarożek i twarożek, jogurt pełnotłusty i śmietana
  • Owoce: jabłka, morele, banany, jagody, jeżyny, wiśnie, klementynki , świeże figi, agrest, winogrona, kiwi, kumkwaty, liczi, mango, nektarynki, pomarańcza, papaja, gruszki, brzoskwinie, persymona , ananas, babka lancetowata, śliwki, granaty, pigwy, maliny, truskawki, mandarynki, miąższ tamaryndowca i arbuz
  • Napoje: kawa i herbata z kofeiną
  • Rośliny strączkowe: wszystkie rośliny strączkowe, lucerna, fasola, ciecierzyca i soczewica
  • Owoce i warzywa: buraki, dynia piżmowa, kukurydza, marchew, tykwa, maniok, seler, kukurydza, pasternak, groszek, ziemniaki
Czerwona lista

Jest to prawdopodobnie najważniejsza lista, ponieważ zawiera produkty, których nigdy nie powinieneś jeść.

  • Żywność ogólna: fast foody, potrawy z dodatkiem cukru, frytki i słodkie przyprawy, takie jak keczup, dressingi i marynaty
  • Słodycze: wszystkie wyroby cukiernicze i czekolady, sztuczne słodziki, agawa, owoce w puszkach, cukier kokosowy, nalewki, fruktoza, glukoza, dżem, słód, syrop ryżowy, cukier i syrop złocisty
  • Produkty zbożowe: wszystkie produkty panierowane, płatki śniadaniowe i krakersy
  • Napoje: napoje energetyczne, soki, sklepowe mrożone herbaty, mleka smakowe i koktajle mleczne
  • Produkty mleczarskie: śmietanki do kawy, mleko skondensowane, lody
  • Tłuszcze: olej rzepakowy, olej kukurydziany, olej bawełniany, margaryna i tłuszcz piekarski, olej z otrębów ryżowych, olej słonecznikowy i szafranowy
  • Przetwory mięsne: kiełbasy wysoko przetworzone i wędliny peklowane z cukrem

Oto jak wyglądałyby 3 dni na diecie Bantinga podczas fazy 2 (faza przywracania):

Dzień 1

  • Śniadanie: 2–3 jajka – jajecznica z awokado, serem, pomidorem i boczkiem; dozwolona jest również kawa z dodatkiem oleju MCT (tak zwana bulletproof coffee)
  • Obiad: grillowany filet rybny z kawałkami słodkich ziemniaków i smażonymi warzywami
  • Przekąska: jogurt grecki i orzechy makadamia
  • Kolacja: dowolna porcja mięsa – wołowego, wieprzowego, drobiowego lub rybnego – podawana ze smażonymi warzywami

Dzień 2

  • Śniadanie: 1/4 szklanki muesli – prażonych orzechów i nasion z dodatkiem przypraw – z jogurtem i 1–2 jajkami na twardo
  • Obiad: sałatka z grillowanego kurczaka z twarogiem
  • Przekąska: plasterki jabłka z masłem orzechowym
  • Kolacja: filet z łososia z awokado i grillowanymi szparagami

Dzień 3

  • Śniadanie: koktajl z mleka kokosowego z mango, papają i garścią orzechów
  • Obiad: fajity wołowe z grillowaną cebulą, pieczarkami i papryką oraz sałatką
  • Przekąska: 1–2 filiżanki (240–480 ml) bulionu kostnego
  • Kolacja: szarpana sałata wieprzowa z dodatkiem pieczonej ciecierzycy

Podsumowanie

Dieta Bantinga to rodzaj diety niskowęglowodanowej, wysokotłuszczowej (LCHF), która w większości ogranicza skrobię, żywność przetworzoną i słodką i zamiast tego promuje spożywanie pełnowartościowych , aby szybko schudnąć.

Chociaż nie ma naukowych dowodów na efektywność tej konkretnej diety, badania nad dietami LCHF sugerują, że mogą one wzmacniać poprawiać profilaktykę chorób serca i cukrzycy.

Mimo to dieta jest bardzo restrykcyjna i nie ma wystarczających dowodów na długoterminowe pozytywne wyniki diety LCHF.

Dlatego utrzymanie spożycia pełnowartościowej żywności i ograniczenie spożycia produktów przetworzonych przy przejściu na dietę o niższej zawartości węglowodanów może być bardziej zrównoważonym, ale skutecznym podejściem do utraty wagi.

Dodaj swój komentarz. Wymagane pola są oznaczone gwiazdką*