Każdy z nas doskonale wie, jak ważną rolę w naszej diecie odgrywają warzywa. Powinnyśmy zjadać je do każdego niemal posiłku. Są niskokaloryczne, są smaczne, a do tego mają mnóstwo witamin. W zależności jak je podamy, zawsze zaspakajają kubki smakowe w całości. Czy zdajemy sobie jednak sprawę z tego, że niektóre z warzyw oprócz tego, że mają mało kalorii, wpływają także na redukcję wagi i możliwość zrzucenia dzięki nim zbędnej tkanki tłuszczowej? Które więc warzywa powinny w sposób szczególny być przez nas zjadane? Na jakie powinniśmy postawić w pierwszej kolejności?
Okres chudnięcia nie trwa tydzień czy miesiąc. To powolny proces, podczas którego waga powinna lecieć w dół, ale nie na tyle drastycznie, by stało się to niebezpieczne. Obniżenie ilości kalorii i aktywność fizyczna to elementy priorytetowe. Niezwykle ważne jest jednak i to, byśmy stawiali na warzywa, bo one są źródłem cennych składników odżywczych. Na jakie warzywa stawiać najbardziej?
Niezastąpiona marchewka
Marchewka to najbardziej znane warzywo w polskiej diecie. Czy zdajemy sobie sprawę z tego, że ma ona naprawdę bardzo mało kalorii, ma niski indeks glikemiczny, a do tego jej głównym zadaniem jest regulowanie pracy naszych jelit? Jedzmy ją codziennie, najlepiej w formie surowej.
Najlepsza kapusta
Kapusta w każdej dosłownie postaci jest idealna dla naszego organizmu. Ma mało kalorii, a do tego poprawia ona perystaltykę jelit, jak mało co.
Dobry na wszystko czosnek
Czosnek jest doskonały na wszystko. Oprócz właściwości zdrowotnych, gdzie działa lepiej niż jakikolwiek antybiotyk, to właśnie on pomaga w trawieniu.
Uwielbiany ogórek
Ogórki uwielbiają dzieci i dorośli. To zielone warzywo jest niskokaloryczne, bo w większości składa się z wody i jest doskonałą przekąską między posiłkami.
Pożądany seler naciowy
Choć jest mniej znany niż inne warzywa, seler naciowy powinien zagościć w naszej diecie. Można jeść go na surowo w czystej postaci lub dodawać na przykład do koktajli.
Ostra papryczka chili
Wszystko co ostre działa doskonale a nasz układ trawienny. Papryczka chwili posiada w swoim składzie kapsaicynę, która znacząco poprawia przemianę materii.
Kalafior
Jeśli nie zażywamy go z bułką lub z innymi kalorycznymi dodatkami, ma on naprawdę bardzo mało kalorii i jest warzywem, które znacząco poprawia trawienie.
Cukinia
Cukinia jest niskokaloryczna, a do tego można ją przyrządzać na wiele różnych sposobów, dzięki czemu uzyskamy doskonałe danie o niskiej liczbie kalorii.
Fasolka szparagowa
Warzywo to posiada dużą ilość błonnika, a to sprawia, że jej zjadanie znacząco wpływa na przemianę materii.
Jak więc widać niektóre z dostępnych warzyw są idealne, jeśli chcemy poprawić trawienie i przyspieszyć przemianę materii. Warto je wprowadzić na stałe do swojej diety, zjadać między posiłkami lub z nich wyczarowywać doskonale dodatki do wielu dań.