Późne spożywanie obiadu wiąże się z wyższym poziomem cukru we krwi.
- Niedawne badanie wykazało, że zjedzenie późnej kolacji może powodować przyrost masy ciała i wysoki poziom cukru we krwi niezależnie od ilości spożytych kalorii.
- Spożywanie kolacji o 22:00 zamiast o 18:00 może wpłynąć negatywnie na poziom glukozy we krwi i zdolność spalania tłuszczu.
- Badanie wykazało, że osoby późno jedzące miały szczytowy poziom cukru we krwi prawie o 20 procent wyższy, a tempo spalania tłuszczu zmniejszone o 10 procent w porównaniu z osobami, które wcześniej jadły kolację.
Znane jest pejoratywne powiedzenie że „kalorie to kalorie”, bez względu na to, kiedy ją spożywasz i z jakiego źródła ona przychodzi, a sam przyrost masy ciała jest spowodowany spożywaniem większej ilości kalorii niż Twój organizm ich zużywa.
Być może jednak nie jest to takie proste. Nowe badania pokazują, że pora jedzenia może odgrywać znaczącą rolę w procesie kontroli wagi.
Według badania opublikowanego w czasopiśmie Endocrine Society’s Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, zjedzenie późnej kolacji wiąże się z przyrostem masy ciała i wysokim poziomem cukru we krwi, niezależnie od kompozycji tego posiłku.
W badaniu zespół przebadał 20 ochotników (10 mężczyzn i 10 kobiet), aby dowiedzieć się, w jaki sposób działa metabolizm ich organizmu przy spożyciu kolację o 22.00 zamiast o 18.00.
Wszyscy badani położyli się spać o tej samej porze: 23:00
Wyniki badań pokazują, że poziom cukru we krwi był wyższy, a ilość spalanego tłuszczu niższa podczas spożywania późnej kolacji, nawet jeśli ludzie jedli ten sam posiłek.
Wynik nie jest zaskoczeniem. Inni badacze wykonali podobną pracę, przyglądając się powiązaniom rytmu okołodobowego i diety, wykazując, że jeśli jesz w porze nietypowej dla normalnego rytmu dobowego organizmu, Twój organizm metabolizuje glukozę gorzej, niż jedząc w normalnej porze.
Badanie wykazało, że osoby późno jedzące miały szczytowy poziom cukru we krwi prawie o 20 procent wyższy, a spalanie tłuszczu zmniejszone o 10 procent, w porównaniu z osobami, które wcześniej jadły kolację.
Efekty, które widzieliśmy u badanych, mogą być bardziej widoczne u osób z otyłością lub cukrzycą, które już mają osłabiony poziom przemian metabolicznych ze względu na chorobę. Najbardziej interesującą częścią tego badania jest to, że naukowcy odkryli, że nie wszyscy reagują na spożywanie późnych posiłków w ten sam sposób.
Najbardziej znaczącym faktem dodatkowym jest to, że faktyczny negatywny wpływ zależy też od wcześniejszych przyzwyczajeń. Najgorzej na późny posiłek reagowała grupa badanych którzy byli przyzwyczajeni do wcześniejszego spania.
Osoby, które były przyzwyczajone do późnego spania i spożywały posiłek pomiędzy 2 a 3 w nocy, wydawały się nie reagować negatywnie na spożycie posiłku. Okazuje się zatem że wyniki są bardziej niejednoznaczne; istnieją różnice w metabolizmie ludzi, które albo powodują, że są bardziej podatni na późne spożycie posiłku, albo wręcz.
Należy zaznaczyć, że badanie to było znacznie bardziej szczegółowe niż poprzednie. Uczestnicy nosili mierniki aktywności, byli poddawani morfologii krwi, poddawali się badaniom snu i skanom tkanki tłuszczowej oraz spożywali żywność zawierającą nieradioaktywne markery w celu pomiaru metabolizmu tłuszczów.
Badani byli intensywnie badani pod kątem wielorakich wskaźników. Krew była pobierana co godzinę, monitorowano też ich aktywność i sen przez 2 dni, zanim zostali poddani właściwemu badaniu. Do posiłków był dodawany tak zwany stabilny znacznik izotopowy, wykorzystywany przy specjalistycznych badaniach żywieniowych, więc kiedy spożywali swoje pożywienie, można było zmierzyć, ile tłuszczu zjadanego przez badanych zostało faktycznie użyte przez ich organizm.
W rezultacie, badanie wykazało że istnieje biologiczne wyjaśnienia tego, jak czas jedzenia może wpływać na sposób, w jaki organizm zużywa spożyte kalorie, w określonych godzinach przed snem.
Chociaż badanie zostało przeprowadzone z udziałem młodych dorosłych ochotników o zdrowej masie ciała, dostarczyło nam przydatnych informacji na temat ogólnego wpływu nawyków żywieniowych na procesy kontroli masy ciała.
Badanie to przypomina, że kultywowanie zdrowych nawyków żywieniowych powinno uwzględniać nie tylko tradycyjne czynniki, takie jak skład i wielkość posiłków, ale także czas posiłków. Te dodatkowe czynniki mogą znacząco wpływać na ryzyko chorób przewlekłych, takich jak cukrzyca i choroby serca w szerszym kontekście.